ΤΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΤΥΡΙΑ

Στην Κρήτη δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου αγελάδες . Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα η κτηνοτροφία στο νησί βασίζεται  κυρίως σε μικρά αιγοπρόβατα που βόσκουν όλο το χρόνο ελεύθερα στις δύσβατες πλαγιές του Ψηλορείτη και των Λευκών Ορέων και τρέφονται αποκλειστικά σχεδόν με βότανα και θάμνους.
Οι ντόπιες ράτσες των κατσικιών και των προβάτων είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στις κλιματικές συνθήκες του νησιού με αποτέλεσμα να είναι ανθεκτικά στις κάθε είδους ασθένειες και έτσι να μην υπάρχει ανάγκη για μεγάλη χρήση φαρμάκων και αντιβιοτικών.
Αυτές οι ιδιαιτερότητες στην κτηνοτροφία σε συνδυασμό με την μεγάλη παράδοση στην τυροκομία που έρχεται από τα βάθη των αιώνων κάνουν τα κρητικά τυριά ιδιαίτερα στη γεύση και γνωστά σε όλο το κόσμο.
Στις μέρες μας στις σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας του γάλακτος οι παραδοσιακές μορφές τυροκόμησης συνδυάζονται με την τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή κοινότητα.

Add your comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.